Onze fysieke bibliotheek is ontstaan eind jaren 70 van de vorige eeuw. Het idee voor het opzetten van een bibliotheek is ontstaan in de periode dat we het Yoga- en Gezondheidscentrum "Waar Oost en West elkaar Ontmoeten" hadden. Tijdens de vele contacten met werkers in de gezondheidszorg, zoals huisartsen, specialisten, fysiotherapeuten, hulpverleners, maatschappelijk werkers, enz., samen met de bezoekers van het centrum ontstond de vraag naar een theoretische onderbouwing van hetgeen we toen aanboden. In de loop der jaren zijn er zo ruim 5.000 fysieke boeken en artikelen verzameld.
De stichting Om-Shanti is meer dan tien jaar bezig met het opzetten van een internationale digitale bibliotheek als een belangrijk en inspirerend onderdeel van ons centrum. Hiervoor hebben we zowel bestaand “fysiek” materiaal gedigitaliseerd, alsook wereldwijd digitaal materiaal verzameld.
De bibliotheek bevat hoofdzakelijk materiaal in het Engels (primair), Nederlands, Frans en Duits en omvat onder andere de volgende onderwerpen:
Oosterse/Westerse Filosofie en Psychologie, Gezondheid, Medisch, Religie en Levensbeschouwelijke stromingen, Yoga en Vedanta, Upanishads, Vedas, Sutras, Samhitas, Puranas, enz. Swamis, Spirituele leraren en hun centra, Geschriften in het Sanskriet, Devanagari, Urdu, Hindi, Telugu, Pali, Tamil, enz. Boeken over India, Tibet, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Ladakh, China, de Natuur, Duurzaamheid, Muziek, Taal, Poëzie, Mandalas en Yantras, Metafysica, Wetenschap, Bewustzijn en Quantum Fysica.
We zijn tevens een Kennis en Informatie Centrum met name voor de klassieke Yoga en Vedanta tradities en geven hierover speciale lezingen en trainingen. Een belangrijke reden om de digitale bibliotheek op te zetten is gelegen in het feit dat we nog steeds merken dat als we in het buitenland zijn, daar veel meer informatie voorhanden is over alle onderwerpen die te maken hebben met de mens die zichzelf en de wereld wil “begrijpen” en zich spiritueel wil ontwikkelen om in harmonie te kunnen leven.
Deze wetenschappelijke kennis is ook essentieel voor de kwaliteit van onze opleidingen welke zich in de loop der jaren steeds meer hebben verdiept en uitgebreid. Inmiddels bestaat de bibliotheek uit meer dan 100.000 tekst-, foto-, audio- en videobestanden. Een gedeelte van het materiaal is pas tijdens de afgelopen jaren vertaald uit de oorspronkelijke talen waarin vele Swamis en Leraren hun inzichten hebben vastgelegd. Dit bijzondere materiaal is meestal niet in boekvorm beschikbaar, aangezien de kosten hiervan te hoog zijn, maar gelukkig is het wel in een digitale vorm aanwezig.
Wanneer u regelmatig op de hoogte wilt worden gehouden over de verdere ontwikkeling van het bibliotheek-project, laat ons dit dan even weten via contact (klik hier). In de toekomst zal de bibliotheek vrij toegankelijk zijn voor opleiders, leraren, serieuze spirituele zoekers of anderszins geïnteresseerden. De klassieke Yoga en Vedanta tradities verwijzen naar de mogelijkheden om een bewuste en harmonieuze levenshouding te kunnen ontwikkelen en zijn gebaseerd op zeer oude wetenschappelijke systemen die echter ook nu nog steeds relevant zijn. Ze zijn ook sinds enige tijd “opnieuw” ontdekt door de westerse wetenschap en worden inmiddels op verschillende universiteiten wereldwijd gedoceerd.